De vijf beste manieren om goedkoop te vliegen

Of je nou een korte vlucht binnen Europa maakt, of een intercontinentale vlucht de oceaan over. Je wilt gewoon de beste prijs voor je ticket en dus vooral niet te veel betalen. Net als voor je hotel! Maar bij welke maatschappij moet je dan boeken? En hoe weet je zeker dat je ticket een dag later niet een paar tientjes goedkoper wordt? Wat zijn de gouden tips en trucs? Check hier de vijf beste manieren om goedkoop te vliegen.

1. Boek zes weken van tevoren

Heel vroeg boeken. Of wachten tot het allerlaatste moment. Dat zijn tips die je weleens voorbij hoort komen. Maar geloof ons: het klopt allemaal niet! Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar wanneer luchtvaartmaatschappijen de laagste prijzen voor hun tickets vragen. En wat blijkt daaruit? Zes weken voor je gaat vliegen zijn tickets gemiddeld het goedkoopst. Dit kan per bestemming schelen. Voor de Verenigde Staten zou dit bijvoorbeeld 15 weken zijn.

Als we even bij dat gemiddelde van zes weken blijven: daarna lopen de prijzen weer op, omdat de tickets steeds verder uitverkocht raken. Als er in de laatste twee weken nog plekken over zijn, kan de prijs nog wel iets zakken. Maar die tarieven worden nooit zo laag als zes weken voor je vlucht. Let los van die zes weken ook op specifieke acties van luchtvaartmaatschappijen. Zo kun je soms ook op andere momenten een koopje scoren.
2. Zoek je tickets via Skyscanner

Er zijn ontzettend veel sites waar je tickets met elkaar kunt vergelijken. Je zult zien dat bij verschillende vergelijkingssites, ook verschillende prijzen worden aangeboden. Dat heeft te maken met ‘dealtjes’ die dit soort sites met maatschappijen sluiten. En daarnaast moeten ze er in veel gevallen zelf ook nog iets aan verdienen.

Als wij de meest betrouwbare moeten kiezen, dan gaan we voor Skyscanner. Zij zoeken in vrijwel het complete aanbod en komen met een betrouwbaar zoekresultaat. Je kunt ook in één oogopslag zien of het bijvoorbeeld goedkoper is om een dagje later te vliegen. De mooiste functie vinden wij dat je kunt zoeken op bestemming ‘overal’. Zo kun je snel zien, naar welke plek je kunt vliegen voor jouw budget.

3. Zoek naar ‘Error Fares’

Iedereen maakt fouten. En dat doen medewerkers van luchtvaartmaatschappijen ook weleens. Soms vullen ze per ongeluk een verkeerd tarief in voor een vlucht. Als dat bedrag te hoog is, dan heb je er niet veel aan. Maar als ze per ongeluk een ‘nulletje’ vergeten, dan kan het voor de koopjesjager positief uitpakken. En kun je een supergoedkoop ticket boeken.

Meerdere websites speuren naar dit soort ‘foute’ tarieven. Je kunt van die sites vaak een mailtje ontvangen, wanneer er zo’n ‘error fare’ opduikt. Toch kleven er aan deze manier van boeken wel risico’s. Als ze het ontdekken, kunnen luchtvaartmaatschappijen je ticket plotseling annuleren. Dat gebeurt best vaak. Maar gelukkig zijn er ook aanbieders die sportief genoeg zijn om de tickets gewoon geldig te houden! Twee websites die speuren naar Error Fares zijn Errorfares.nl en VakantiePiraten.nl

4. Boek geen pakketreizen

Deze tip spreekt eigenlijk voor zich. Boek geen pakketreis, want dan ben je vrijwel altijd duurder uit. Zoek voor vlucht, hotel en huurauto elk apart uit, waar je die het goedkoopste kunt boeken. Dit geldt trouwens ook voor parkeren op het vliegveld van vertrek. En voor je transfer van vliegveld naar je bestemming.

Er zijn bijvoorbeeld veel vliegmaatschappijen, die ook hotels aanbieden. Maar dit doen ze vooral om (behalve aan het ticket) nog wat extra’s aan je te verdienen. Nog een gouden tip voor je hotel: bel ze voor je gaat boeken altijd even om te checken of je een nog betere prijs kunt krijgen. Vaak zit er dan nog een fijne korting in!

5. Boek vluchten met een overstap

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk op de plaats van bestemming zijn. En het liefst wil je rechtstreeks vliegen. Maar als je geld wilt besparen is dat vaak niet de slimste oplossing. Een reis met een overstap is namelijk vaak stukken goedkoper dan een rechtstreekse vlucht.

Hoe dat komt? Vaak zijn lange-afstands-vluchten vanuit andere landen goedkoper, dan vanuit Nederland. Doordat vanuit Duitsland bijvoorbeeld meer vluchten van meer maatschappijen vertrekken. Zelfs met dat extra vluchtje van Amsterdam naar Duitsland erbij, ben je dan vaak nog goedkoper uit.

Missen we nog een gouden tip in deze lijst? Laat het ons vooral weten!

Laatste update: oktober 2017