De vijf beste navigatie-apps voor je smartphone

De tijd van ingebouwde navigatiesystemen in je auto is voorgoed voorbij? Want wie wil er nou een zwaar verouderd systeem met een stokoude wegenkaart erop? Je kunt veel beter een app op je telefoon zetten met een kaart die altijd up-to-date is. Het aanbod navigatie-apps is inmiddels zo groot, dat we je graag de weg wijzen met deze top vijf.

1. TomTom Go

Verkeersinformatie die altijd klopt, flitsmeldingen ingebouwd in de app en de allerbeste kaarten. Dat is in het kort de navigatie-app van TomTom. Wij zijn er groot fan van en misschien komt dat ook wel doordat menu-schermen en kaarten er nog ongeveer hetzelfde uitzien als op ons laatste losse navigatie-apparaat. Een heel groot voordeel van de TomTom Go-app (als je genoeg ruimte op je telefoon hebt) is dat de kaart op je telefoon staat. Dat betekent geen overmatig data-verbruik onderweg.

Nog een belangrijke functie: TomTom geeft vrij nauwkeurig aan hoe hard je mag rijden op alle wegen. De app is gratis te downloaden. Je kunt er dan tot 75 kilometer (per maand) mee navigeren. Maar aangezien bijna iedereen daar met gemak overheen gaat, is betalen onvermijdelijk. Een jaar onbeperkt navigeren (inclusief verkeers- en flitsmeldingen) kost 20 euro.

Download hier voor iPhone
Download hier voor Android
2. Google Maps

Waar TomTom Go zich voornamelijk richt op autonavigatie, zijn de mogelijkheden van Google Maps eindeloos. Fiets- en wandelroutes, actuele OV-informatie, uitgebreide informatie over bedrijven en nog veel meer. En dat is allemaal GRATIS!

Als je de app puur voor autonavigatie wilt gebruiken is hij door al die opties wel iets minder gebruiksvriendelijk dan TomTom. Maar zeker ruim voldoende! De app brengt je soepel waar je moet zijn en houdt ook rekening met verkeersdrukte. Een aanrader voor iedereen die z’n geld op zak wil houden.

Download hier voor iPhone
Download hier voor Android

3. Sygic

Dit is één van de populairste navigatie-apps en dat is niet voor niks. Sygic is betrouwbaar, gebruikt kaarten van TomTom en je kunt navigeren zonder dataverbinding. De eerste zeven dagen mag je alle functies gebruiken, maar daarna moet je gaan betalen voor de Premium-versie. Maar, ook met de gratis basisversie kom je een heel eind.

Verreweg de tofste functie van deze app vinden wij de ingebouwde dashcam. Tijdens het navigeren kan je smartphone constant blijven filmen. En als er voor je neus iets gebeurt, dan kun je de laatste vijf gefilmde minuten met één druk op de knop opslaan op je telefoon.

Download hier voor iPhone
Download hier voor Android

4. Waze

Meer dan alle andere apps in dit lijstje, maakt Waze gebruik van informatie die de gebruikers aanleveren. Zo worden kaartwijzigingen en verkeersinformatie zo goed mogelijk up-to-date gehouden. Ook kun je er zo bijvoorbeeld achter komen, waar het goedkoopste tankstation in de buurt zit. Erg handig allemaal!

Maar waarom staat Waze dan niet op nummer één in onze lijst? Nou, dat komt vooral doordat het navigeren (waar het natuurlijk allemaal om gaat) niet heel fijn is met deze app. Het loopt allemaal niet zo soepel en aanwijzingen zijn soms onduidelijk. In ieder geval is Waze wel de meest ‘sociale’ app in deze lijst.

Download hier voor iPhone
Download hier voor Android

5. HERE WeGo

Navigatie-apps voor de smartphone zijn populair en daardoor zijn er ook veel goede apps beschikbaar. Ook HERE WeGo is wat ons betreft een betrouwbare keuze. En nog helemaal gratis ook! Hoe dat kan? HERE WeGo verdient geld door hun kaarten aan grote bedrijven (zoals automerken) te verkopen.

De app ziet er strak uit. En je kunt zonder dataverbinding navigeren, omdat de kaarten op je telefoon worden opgeslagen. Naast auto-navigatie biedt deze app ook routes via openbaar vervoer of de fiets. Die laatste functie is helaas nog (lang) niet vlekkeloos. Los daarvan is HERE WeGo een prima app.

Download hier voor iPhone
Download hier voor Android

Heb jij een andere favoriete navigatie-app op je telefoon staan? Mail ons!

Laatste update: september 2017