De vijf beste patatzaken van Nederland

Daar is-ie dan eindelijk! De 2017-editie van onze patatlijst! We willen beginnen met één zeer belangrijke basisregel: friet eet je niet uit een bakje, maar uit een zakje! Alleen dan beleef je de echte patatervaring, met de saus erbovenop! We aten een hoop patat en kwamen tot de volgende top vijf. Ga er zeker even proeven, want dan eet je volgens ons de lekkerste friet van Nederland.

1. Frietmeester (Deventer)

Ja! Hier moet je naartoe! De beste zak friet van Nederland haal je wat ons betreft in Deventer. En dat hebben ze supersnel voor elkaar, want zijn pas een paar maanden open! Op 1 juni 2017 werd deze zaak geopend in het historische centrum van de stad. En wat een fantastische friet kun je hier krijgen.

Handgesneden verse patatten, heerlijk krokant gebakken in de schil. En, verser kan bijna niet, want de aardappels worden voor je neus met de hand gesneden in een prachtige frietsnijder. Patatbakkers Erna en Erik hebben hun zaakjes goed voor elkaar, dus rijd gerust een stukje om als je écht een lekkere zak patat wilt eten.

Frietmeester
Smedenstraat 18
7411 RC Deventer
www.frietmeester.nl
2. De Belg Waterloo (Groningen)

Een vaste waarde inmiddels in deze patatlijst. Sterker nog, dit is de enige patatzaak die er al vanaf het allereerste begin in staat! En dit keer zijn ze ook nog eens flink gestegen van vijf naar twee. Het is overigens de enige ‘mobiele’ friettent in onze test, maar absoluut een begrip in de regio.

Het gaat natuurlijk allemaal om de patat en die is er heerlijk, in de bekende rood-geel-zwarte zakken. Perfect gebakken, goudbruin en met de lekkerste sauzen. Voor openingstijden en andere standplaatsen kun je terecht op de website van De Belg Waterloo.

De Belg Waterloo
Moesstraat 12
9717 JW Groningen
Tel: 0505730438
www.debelgwaterloo.nl

3. Hoofddorpsch Friethuys (Hoofddorp)

Nog zo’n topper die eigenlijk in geen enkel frietlijstje zou mogen ontbreken. We stellen je graag voor aan het Hoofddorpsch Friethuys. De patat is hier heerlijk! Ook al is het hier soms erg druk, je wordt er vriendelijk geholpen. En bovendien gaat die drukte niet ten koste van smaak en kwaliteit.

De patat wordt voor je neus gesneden. Als je even geen zin hebt in een standaard frietje mayo of satésaus, dan kun je bij het Hoofddorpsch Friethuys ook terecht voor een fantastisch patatje stoofvlees. Het is een specialiteit van ze en dat proef je, een echte aanrader!

Hoofddorpsch Friethuys
Marktlaan 6
2132DM Hoofddorp
www.hoofddorpschfriethuys.nl

4. Fers Friethuys (Alphen aan den Rijn)

In onze vorige lijst waren ze de nummer één, maar nog steeds verdient deze friettent absoluut een plek in onze top vijf! ‘De lekkerste friet van Alphen’, zeggen ze zelf. Maar dat is best bescheiden. Bij Fers Friethuys verkopen ze gewoon één van de lekkerste frietjes van Nederland.

De patat is hier niet te vet, heerlijk knapperig en perfect gebakken. Ze stonden een paar jaar geleden zelfs bovenaan in die andere bekende frietlijst. En terecht vinden wij. Als je echt goede patat wil eten dan is dat een ritje naar Alphen meer dan waard!

Fers Friethuys
Raadhuisstraat 188
Alphen aan den Rijn
Tel: 0172578698
www.fersfriethuys.nl

5. Friethuis de Vlaminck (Alkmaar)

De bekendste friettent van Alkmaar bevindt zich op een prachtige locatie aan de gracht, met uitzicht op het beroemde Waagplein. Hier kun je verrukkelijke knapperige friet krijgen, die ter plekke gesneden en gebakken wordt. Andere snacks verkopen ze niet (al kun je er soms een hotdog krijgen), het gaat hier helemaal om de patat. En die kunnen ze bakken als de beste!

De lekkerste sauzen? Wij bevelen graag de Belgische mayonaise en de satésaus aan. Pas wel op tijdens het eten, de meeuwen liggen hier op de loer om een frietje van je mee te pikken. En: op vrijdag is het extra druk, dan is er Kaasmarkt in Alkmaar en willen 10.000 Duitsers ook een frietje halen 😉

Friethuis de Vlaminck
Voordam 2
1811 MA Alkmaar
Tel: 0725122284
www.devlaminck.nl

Ken jij een frietbakker die absoluut niet mag ontbreken op deze lijst? Mail ons!

Laatste update: September 2017