De vijf beste boekwinkels van Nederland

Heerlijk struinen, op zoek naar fantastische nieuwe boeken. Liefst in een sfeervolle omgeving. Dat doen wij heel graag, want met een écht boek in je handen lees je uiteindelijk toch het lekkerst. Wij helpen je daarom graag op weg, met onze lijst van beste boekwinkels van Nederland!

1. Dominicanen (Maastricht)

Indrukwekkend. Uniek. Sfeervol. We kunnen er niet omheen, boekhandel Dominicanen in Maastricht móet op nummer één in onze lijst. De winkel is gevestigd in de ruim 700 jaar oude Dominicaner kerk. Ook in menig internationaal lijstje van mooiste boekhandels ter wereld wordt deze boekhandel vermeld. En dat is meer dan terecht. Een betere plek om een boek te kopen, kunnen wij ons niet voorstellen.

Bij Dominicanen verkopen ze ook muziek, tweedehands boeken en ze organiseren er per jaar zo’n 140 activiteiten. Je kunt er onder meer terecht voor lezingen, boekpresentaties en tentoonstellingen. Deze boekhandel is naast gewoon een goede boekhandel, ook een bezienswaardigheid. Dus ga zeker langs als je in de buurt bent. Of rij er een stukje voor om. Het is zeker de moeite waard!

Boekhandel Dominicanen
Dominicanerkerkstraat 1
6211CZ Maastricht
Tel: 043-4100010
http://www.boekhandeldominicanen.nl/

2. H. de Vries (Haarlem)

In ruim 100 jaar tijd zijn de muren van vijf oude winkelpanden, met elk een unieke eigen gevel, doorbroken, om deze fantastische boekhandel te creëren. Geen enorm grote ruimtes, maar losse kamers met krakende vloeren en kroonluchters. De sfeer is daardoor heel knus en authentiek. Maar hoe heerlijk ouderwets het gebouw ook voelt, deze winkel is in ruim een eeuw wel degelijk met z’n tijd meegegaan.

Boekhandel H. De Vries beschikt over een zeer uitgebreid, modern assortiment van wel 30.000 titels. Ook worden een heleboel interessante activiteiten georganiseerd. Winkelmanager Daan van der Valk zegt het zo: “Als er een nieuw kookboek gepresenteerd wordt, dekken we de tafel en kunnen de beschreven gerechten geproefd worden. En tijdens de maand van het spannende boek hebben we auteurs over de vloer die in een stemmige entourage lezingen geven en signeren.”

Boekhandel H. de Vries
Gedempte Oude Gracht 27
2011 GK Haarlem
Tel: 023-5319458
http://www.devriesboeken.nl/

3. Athenaeum (Amsterdam)

Voor veel mensen is dit misschien wel de bekendste boekhandel in onze lijst. Athenaeum is één van de weinige volstrekt onafhankelijke boekhandels in Nederland. Geen onderdeel van een grote keten dus en dat heeft zo z’n voordelen. Ze maken er eigenzinnige keuzes. Je vindt hier, behalve alle ‘niet-te-missen’-boeken, ook titels die je niet óveral vindt en dat vinden we fijn.

Athenaeum is vanaf het begin bericht op binnen- en buitenlandse literatuur. Maar ook specialist in klassieke talen, taal- en literatuurwetenschap, filosofie, geschiedenis, rechten en de sociale wetenschappen. Sinds 1966 is deze boekhandel gevestigd in een prachtig pand op het Spui. De beste boekhandel van de hoofdstad heeft overigens ook een vestiging in Haarlem.

Atheneum Boekhandel
Spui 14-16
1012 XA Amsterdam
Tel: 020-5141460
https://www.athenaeum.nl/

4. Bek (Veghel)

Steeds vaker kun je in boekwinkels niet meer alleen terecht voor boeken. Eén van de allerbeste voorbeelden daarvan is wat ons betreft Bek Boeken & Bijzonders in Veghel. In een sfeervolle omgeving, kun je er onder het genot van een kopje koffie ontspannen aan de leestafel. Maar ook voor onder meer wijnen, sigaren, houten speelgoed en kantoorartikelen ben je hier aan het juiste adres!

Gaat dat ‘Bijzonders’ dan allemaal ten koste van het boekenassortiment? Nee, vertrouw ons er maar op, dat je hier heus niet alleen de ‘Bruna Boeken Top 10’ zult vinden. Ze hebben er een zeer breed assortiment. En in de zoektocht naar een goed boek, zul je hier zeker slagen. Zeker een aanrader deze winkel!

Bek Boeken & Bijzonders
Hoogstraat 5
5462 CW Veghel
Tel: 0413-363411
http://www.bekboeken.nl/

5. Waanders In de Broeren (Zwolle)

Locatie is (bijna) álles. In de prachtige oude Broerenkerk, met huizenhoge plafonds, hemels glas-in-lood en een enorm kerkorgel is de prachtige boekwinkel Waanders In de Broeren gevestigd. Een fantastische, indrukwekkende omgeving om een boek te kopen, te genieten van de evenementen die hier worden georganiseerd, of gewoon even heerlijk te lunchen.

Eigenaar Wim Waanders wilde een aantal jaar geleden een nieuwe impuls voor de winkel. Volgens hem komen mensen niet meer alleen voor een boek naar de stad. Ze willen meer beleving en vooral verrast worden. Hij wilde beginnen met een restaurant, een podium en de verkoop van nevenartikelen. Pas in 2013 kon dat allemaal gerealiseerd worden op deze fantastische nieuwe locatie, die een bezoek meer dan waard is.

Achter de Broeren 1-3
8011 VA Zwolle
Tel: 038-4215392
http://waandersindebroeren.nl/

Heb je zelf een favoriete boekwinkel, die zeker niet mag ontbreken in de volgende editie van deze lijst? Mail ons dan gerust jouw suggestie!