De vijf beste ijssalons van Nederland

Het is weer IJSTIJD! Welkom bij de kersverse editie van de lekkerste ijslijst van Nederland. Heb je nou echt eens zin in een lekker ijsje? Ga dan zo snel mogelijk eens langs bij deze topzaken. Wij aten ook in 2023 weer best veel ijsjes en kwamen tot deze overheerlijke top vijf.

1. IJssalon Laan (Alkmaar)

Voor het lekkerste ijs van Nederland moet je wat ons betreft naar deze fantastische ijssalon in Alkmaar. Al eerder onze nummer één en nu in 2023 opnieuw bovenaan de lijst. Op zonnige dagen is het altijd lekker druk en dat is niet zo gek, want het ijs van Laan is in de wijde omstreken van Alkmaar bekend.

Verwacht hier geen tientallen smaakjes. Sinds 1948 verkopen ze hier alleen zelfgemaakt vers vanilleroomijs. Eventueel met een heerlijke nougat-dip, chocola of slagroom. Maar het pure, geheime ijsrecept van Laan is al een traktatie op zich.

IJssalon Laan
Koorstraat 45
1811 GN Alkmaar
https://www.laanijsalkmaar.nl

2. IJssalon Clevers (Overloon)

Een plekje gezakt dit jaar, maar nog steeds heel erg verdiend op nummer twee! Wij houden ervan om naar ijssalons te gaan waar we nog nooit een ijsje hebben gegeten. Na een tip van een trouwe lezer trokken we naar het prachtige Overloon, op de grens van Noord-Brabant en Limburg. En: het was allemaal niet voor niets. Heerlijk ijs en ruime keus voor een prima prijs, hier kan het nog! 

Soms is een ijssalon weggestopt in een hoekje, waar je bij een klein loket in een lange rij je hoorntje moet zien te bemachtigen. Maar hier is dat anders: een ruime winkel, met een heerlijk terras, zeer vriendelijk personeel en het belangrijkste: heerlijke ijsjes. Dit was de lange rit vanuit de randstad meer dan waard!

IJssalon Clevers
Venraijseweg 5
5825 AA Overloon
www.clevers.nl

3. De IJssalon (Rotterdam)

Op drukke dagen sta je hier gegarandeerd in de rij, maar de beloning is een fantastisch ijsje! De IJssalon is de beste van Rotterdam. Begonnen met één, maar inmiddels vier zaken vestigingen, waaronder één in Barendrecht. Specialist in de klassieke smaken zoals  pistache, vanille en aardbei.  Puur genieten.

Maar ook voor goede ‘specials’ kun je hier terecht. Wat dacht je van de smaak ‘Why Nuts’ met noten en honing. Ook Cherry Mania en Almond Crunch zijn aanraders! Deze prijswinnende ijssalon mag je niet missen als je naar de Maasstad gaat. 

De IJssalon
Meent 69A
3011 JD Rotterdam
www.deijssalon.nl (ook voor overige vestigingen)

4. Van der Linde (Amsterdam)

Los van de overheerlijke banketbakkersspecialiteiten verkopen ze hier maar één soort ijs: vanille. Dus net als bij onze nummer één in de lijst: als je een ijssalon verwacht met 100 smaken, dan ben je hier verkeerd. Maar wat je ervoor terugkrijgt: een overheerlijk vanille-ijsje.

Een site hebben ze niet, maar wel 10.000 mensen die hun ijsje delen op Facebook (zie foto ;-)) Op warme dagen moet je er even voor in de rij en wat vervelende toeristen van je af slaan, maar dan heb je ook wat! Als je iets gedaan moet hebben in Amsterdam, dan is het een bezoekje aan Van der Linde, veel plezier!

Banketbakkerij Van der Linde
Nieuwendijk 189
1012 MG Amsterdam
Geen eigen site, maar
klik hier voor openingstijden

5. Luciano (Den Haag)

Elke ambtenaar die aan de oostkant van Den Haag Centraal werkt, is hier weleens geweest. De vestiging van Luciano aan de Theresiastraat. Maar deze ijstoko is veel te goed voor alleen ambtenaren. Hier moet iedereen een keer een ijsje gescoord hebben, dus op naar Luciano!

Overigens zijn er meer vestigingen. In Wassenaar bijvoorbeeld, maar ook op Bonaire én binnenkort op Sint Maarten! Als het ijs daar net zo goed is als in de Theresiastraat, doen wij graag een marathon-ijstour om overal te proeven (en de uitnodiging voor de opening van de vestiging in Sint Maarten zien we graag tegemoet 😉

Luciano
Theresiastraat 41
2593AA Den Haag

www.ijssalonluciano.nl (ook voor overige vestigingen)

Ken jij een ijssalon die absoluut niet mag ontbreken op onze volgende lijst? Mail ons!