De vijf beste uitjes met jonge kinderen

Wat zullen we vandaag nou weer eens doen? Voor die vraag kom je als ouder van jonge kinderen regelmatig te staan. Eindeloos op Google zoeken naar gezellige, betaalbare activiteiten. Wij besloten deze vraag te beantwoorden en presenteren je deze lijst met vijf  gezellige, betaalbare en originele uitjes met kinderen. Veel plezier!

1. Kabouterpad (door heel Nederland)

Op de eerste plek in onze lijst dit betaalbare kabouteravontuur van Staatsbosbeheer. Wij bezochten het Kabouterpad in het Baarnse bos, maar deze fantastische wandelroutes zijn in heel Nederland te vinden! Tegen een kleine vergoeding kun je er met je kinderen op pad en krijg je een opdrachten-boekje, een puntmuts en een knapzak mee.

De wandelroutes zijn 500 tot 1500 meter lang, ideaal dus met kleine kinderen (3 tot 6 jaar oud). Als je de opdrachten onderweg goed doet, dan krijg de kinderen aan het einde van de route een echt kabouterdiploma. En geloof ons, daar zijn ze trots op!  Wat ons betreft het ideale (buiten)uitje.

Kabouterpad van Staatsbosbeheer
Locatie: door heel Nederland
Klik hier voor meer informatie

2. Nijntje Museum (Utrecht)

De wereldberoemde Nijntje heeft, samen met de andere figuren van Dick Bruna, een eigen museum in Utrecht. Hier moet je met je kinderen een keer geweest zijn. Het museum is ingedeeld in verschillende ruimtes met elk hun eigen thema, die kinderen vast kennen uit de boekjes. De dierentuin bijvoorbeeld of het huis van Nijntje.

Op de eerste verdieping is een verkeerspark, waar kinderen met fietsjes rond kunnen rijden om te oefenen met verkeerslichten en spoorwegovergangen. Dit is het ultieme museum voor kinderen van 2 tot 6 jaar oud. Houd er wel rekening mee, dat het soms erg druk kan zijn.  Het museum werkt daarom met tijdsblokken en adviseert om kaartjes online te bestellen.

Nijntje Museum
Agnietenstraat 2
3512 XB Utrecht
Prijzen en openingstijden: www.nijntjemuseum.nl

3. Veiligheidsmuseum PIT (Almere)

In dit museum maak je een reis door de tijd, van ouderwetse hulpverleningsvoertuigen, naar de meer moderne voertuigen van nu. Heel vaak mogen kinderen er zelfs inklimmen en voelen hoe een brandweerman of ambulancebroeder zich voelt. Met een speciaal pasje kunnen kinderen onderweg allerlei opdrachten uitvoeren.

Zo kun je bijvoorbeeld zelf aan de slag met het blussen van een (nep)brandje. Een ander hoogtepunt is de grote skelterbaan achterin het museum. Het gaat hier niet om de snelheid, maar om wie z’n rondjes het veiligst aflegt. Qua bekendheid legt dit (betaalbare) museum het vaak af tegen de wat grotere conculega’s, maar wij vinden het een echte aanrader.

Veiligheidsmuseum PIT
Schipperplein 4-8
1315 SB Almere
Prijzen en openingstijden: www.pitveiligheid.nl

4. Spoorwegmuseum (Utrecht)

Heel veel kinderen houden van treinen, niet in de laatste plaats door de populariteit van tekenfilmfiguur Thomas de Stoomlocomotief. Maar bovenal spreken treinen gewoon heel erg tot de verbeelding. Welke peuter heeft er nou geen eigen treinbaan? En dus mag het Spoorwegmuseum in dit lijstje niet ontbreken.

Het is een prachtig museum, waar ontzettend veel oude treinstellen en locomotieven te zien zijn. Zowel op ware grootte als op schaal. Ook zijn er veel belevenissen en attracties.  Buiten kunnen kinderen meerijden in een miniatuurtrein, er zijn voorstellingen en in het leerzame techlab kunnen kinderen allerlei treinproefjes doen.

Spoorwegmuseum
Maliebaanstation 16
3581 XW Utrecht
Prijzen en openingstijden: www.spoorwegmuseum.nl

5. Waterleidingduinen (Zandvoort)

In de Waterleidingduinen wordt tweederde van het drinkwater van Amsterdam gezuiverd, als sinds het einde van de negentiende eeuw. Daarnaast is het nu een fantastisch gebied om een dagje door te brengen met het hele gezin. Er valt vrijwel altijd goed (en goedkoop) te parkeren bij één van de vier hoofdingangen en een toegangskaartje kost slechts €1,50 (!)

Het allermooiste aan je bezoek is dat je hier gegarandeerd herten gaat zien. En dat vinden kinderen natuurlijk fantastisch. Er lopen er duizenden rond en je kunt ze dus eigenlijk gewoon niet missen.  Het zijn er zoveel dat er ook ieder jaar herten worden geschoten. Op de site van de Waterleidingduinen, lees je waarom dat nodig is. Of je kunt een bezoek brengen aan het mooie bezoekerscentrum.

Waterleidingduinen
Hoofdingangen in Zandvoort, Vogelenzang (2) en De Zilk
Bezoekersinfo: https://awd.waternet.nl/bezoekersinfo/

Missen we nog een fantastisch uitje met kinderen in deze lijst? Stuur ons dan vooral een mail!