De vijf beste patatzaken van Nederland

Daar is-ie dan! Onze overheerlijke patatfriet-lijst! We kregen veel commentaar op het feit dat we enkel het woord patat gebruikten, dus hierbij: patatfriet. Graag gedaan mensen! We aten een hoop zakken patat en kwamen tot de volgende top vijf. Daar eet je (volgens ons) de lekkerste friet van Nederland.

1. De Belg Waterloo (Groningen)

Een vaste waarde, want vanaf het allereerste begin staan ze in onze lijst. En dat is nog altijd meer dan verdiend! We worden nooit teleurgesteld als we hier een patatje eten. Mede daardoor staan ze dit jaar op nummer 1! Nog altijd is dit de enige ‘mobiele’ friettent in onze test. En absoluut een begrip in de regio.

Het gaat natuurlijk allemaal om de patat en die is er heerlijk, in de bekende rood-geel-zwarte zakken. Perfect gebakken, goudbruin en met de lekkerste sauzen. Probeer ook eens de heerlijke kruiden op je patat! Voor openingstijden en andere standplaatsen kun je terecht op de website van De Belg Waterloo.

De Belg Waterloo
Moesstraat 12
9717 JW Groningen
Tel: 0505730438
www.debelgwaterloo.nl

2. Friethuis de Vlaminck (Alkmaar)

De bekendste friettent van Alkmaar bevindt zich op een prachtige locatie aan de gracht, met uitzicht op het beroemde Waagplein. Hier kun je verrukkelijke knapperige friet krijgen, die ter plekke gesneden en gebakken wordt. Andere snacks verkopen ze niet (al kun je er soms een hotdog krijgen), het gaat hier helemaal om de patat. En die kunnen ze bakken als de beste!

De lekkerste sauzen? Wij bevelen graag de Belgische mayonaise en de satésaus aan. Pas wel op tijdens het eten, de meeuwen liggen hier op de loer om een frietje van je mee te pikken. En: op vrijdag is het extra druk, dan is er Kaasmarkt in Alkmaar en willen 10.000 Duitsers ook een frietje halen 😉

Friethuis de Vlaminck
Voordam 2
1811 MA Alkmaar
Tel: 0725122284
www.devlaminck.nl

3. Fers Friethuys (Alphen aan den Rijn)

Een plekje gestegen dit jaar van vier naar drie, deze friettent in Alphen aan den Rijn. ‘De lekkerste friet van Alphen’, zeggen ze zelf. Maar dat is een beetje te bescheiden. Bij Fers Friethuys verkopen ze gewoon één van de lekkerste frietjes van Nederland.

De patat is hier niet te vet, heerlijk knapperig en perfect gebakken. Ze stonden een paar jaar geleden zelfs bovenaan in die andere bekende frietlijst. En terecht vinden wij. Als je echt goede patat wil eten dan is dat een ritje naar Alphen meer dan waard!

Fers Friethuys
Raadhuisstraat 188
Alphen aan den Rijn
Tel: 0172578698
www.fersfriethuys.nl

4. Hoofddorpsch Friethuys (Hoofddorp)

Nog zo’n topper die eigenlijk in geen enkel frietlijstje zou mogen ontbreken. We stellen je graag voor aan het Hoofddorpsch Friethuys. De patat is hier heerlijk! Ook al is het hier soms erg druk, je wordt er vriendelijk geholpen. En bovendien gaat die drukte niet ten koste van smaak en kwaliteit.

De patat wordt voor je neus gesneden. Als je even geen zin hebt in een standaard frietje mayo of satésaus, dan kun je bij het Hoofddorpsch Friethuys ook terecht voor een fantastisch patatje stoofvlees. Het is een specialiteit van ze en dat proef je, een echte aanrader!

Hoofddorpsch Friethuys
Marktlaan 6
2132DM Hoofddorp
www.hoofddorpschfriethuys.nl

5. Frietmeester (Deventer)

Pas anderhalf jaar zijn ze open en in onze lijst van vorig jaar stonden ze meteen al op nummer 1. Zijn ze dan nu minder goed geworden? Nee, maar de concurrentie is gewoon ook heel goed, dus vonden we wat wisselingen in ons lijstje gerechtvaardigd 😉

In de zomer van 2017 werd deze zaak geopend in het historische centrum van de stad. En wat een fantastische friet kun je hier krijgen. Handgesneden verse patatten, heerlijk krokant gebakken in de schil. Patatbakkers Erna en Erik hebben hun zaakjes goed voor elkaar, dus rijd gerust een stukje om als je écht een lekkere zak patat wilt eten.

Frietmeester
Smedenstraat 18
7411 RC Deventer
www.frietmeester.nl

Ken jij een patatfrietbakker die absoluut niet mag ontbreken op deze lijst? Mail ons!