De vijf beste patatzaken van Nederland

Daar is-ie dan! Onze overheerlijke patatfriet-lijst 2023! We hebben geen zin in de patat of friet-discussie, dus wij gebruiken die termen gewoon lekker door elkaar. Want wij willen je gewoon vertellen waar je de lekkerste zak kunt eten. Dat doen we op basis van onze eigen inzichten, jullie massale inzendingen en reviews. Daarmee komen wij tot onderstaande fantastische top vijf. Geniet ervan!

1. Fers Friethuys (Alphen aan den Rijn)

Al eerder stond deze fantastische zaak in onze lijst, maar dit keer glansrijk op nummer één, gefeliciteerd! Voor het heerlijkste patatfrietje moet je naar Alphen aan den Rijn. ‘De lekkerste friet van Alphen’, zeggen ze zelf. Maar dat is een beetje te bescheiden. Bij Fers Friethuys verkopen ze gewoon één van de lekkerste frietjes van heel Nederland.

De patat is hier niet te vet, heerlijk knapperig en perfect gebakken. Als je echt goede patat wil eten dan is dat een ritje naar Alphen meer dan waard!

Fers Friethuys
Raadhuisstraat 188, Alphen aan den Rijn
www.fersfriethuys.nl

2. Vlaamse Hoek (Alkmaar)

In het prachtige centrum van Alkmaar ligt de heerlijke friettent de Vlaamse Hoek. De patat is hier extra lang gebakken en daardoor goudbruin en superknapperig! Zowel lokale bezoekers als alle (voornamelijk Duitse) toeristen, die voor de kaasmarkt komen, zijn groot fan! En dat is helemaal terecht, want het smaakt hier echt fantastisch!

Los van de prachtige locatie en de heerlijke friet, zijn wij ook blij met de Belgische mayo die ze hier serveren, maar van dat zuurtje moet je natuurlijk houden. Alternatief is de fantastische satésaus! De klassieke automatiek aan de zijkant voor een selfie, een lekkere kroket of een prima kaassouflé, maakt het helemaal af!

Vlaamse Hoek
Langestraat 29, Alkmaar
https://www.facebook.com/VlaamseHoekAlkmaar/

3. Swolsch Friethuys (Zwolle)

Waar rook is, is vuur. Als heel veel mensen zeggen dat je ergens lekkere friet kunt eten, dan kun je bijna niet de mist in. En dat gaat zeker op voor Swolsch Friethuys. Ze zijn in heel wat lijstjes terug te vinden en wij zijn het daar natuurlijk roerend mee eens.

‘Vers gesneden, lekker krokant en goed van kleur en smaak’ en ‘lekkere friet, vers gemaakt van mooie aardappels’ zijn enkele reacties van klanten. Als je hier toch bent, probeer dan ook eens de huisgemaakte eierballen. Zeker de moeite waard!

Swolsch Friethuys
Grote Kerkplein 10, Zwolle
https://www.swolschfriethuys.nl/

4. Hoofddorpsch Friethuys (Hoofddorp)

Dit zou een vaste waarde in elk frietlijstje moeten zijn. We stellen je graag voor aan het Hoofddorpsch Friethuys. De patat is hier heerlijk! Ook al is het hier soms erg druk, je wordt er altijd vriendelijk geholpen. Bovendien gaat die drukte niet ten koste van smaak en kwaliteit.

De patat wordt voor je neus gesneden. Als je even geen zin hebt in een standaard frietje mayo of satésaus, dan kun je bij het Hoofddorpsch Friethuys ook terecht voor een fantastisch patatje stoofvlees. Het is een specialiteit van ze en dat proef je volgens de klanten. Een echte aanrader!

Hoofddorpsch Friethuys
Marktplein 42, Hoofddorp
www.hoofddorpschfriethuys.nl

5. Frietmeester (Deventer)

Al langere tijd een vaste waarde in dit lijstje. Een prachtige zaak in het historische centrum van Deventer, met werkelijk heerlijke patat! Ook de meest recente reviews online bevestigen dat dit nog steeds één van de beste frietbakkers van Nederland is.

Handgesneden verse patatten, heerlijk krokant gebakken in de schil. Patatbakkers Erna en Erik hebben hun zaakjes goed voor elkaar, dus rijd gerust een stukje om als je écht een lekkere zak patat wilt eten.

Frietmeester
Smedenstraat 18, Deventer
www.frietmeester.nl

Ken jij een fantastische patatfrietbakker die absoluut niet mag ontbreken op deze lijst? Mail ons!