De vijf beste pizzeria’s van Nederland

Wij houden van pizza! Maar dan wel van hele goede, Italiaanse pizza. En die krijg je niet vaak bij grote ketens of smoezelige bezorg-toko’s. Wij willen een pizza gemaakt van het beste deeg en belegd met de lekkerste, verse producten. Daarom zochten we erop los en verdiepten ons in alle binnengekomen tips. En hier is hij dan: dit is onze lijst van beste pizzeria’s van Nederland. Buon appetito!

1. Pizzeria Pingjum (Pingjum)

Waar je de lekkerste pizza van Nederland kunt eten? In het Friese Pingjum! Onze winnaar is een kleine trattoria Pizzaria Pingjum, in een dorp net over de afsluitdijk. De ingrediënten zijn vers en worden zoveel mogelijk lokaal gehaald. Kortom: Italiaans van ’t wad. Alleen de écht Italiaanse producten komen natuurlijk uit Italië, zoals San Marzano-tomaten en mozzarella.

Ook wij gaan ‘nooit meer over de afsluitdijk zonder even te stoppen’. We zijn gefascineerd door de pizza Cicoria met witlof, peer en walnoot. De pizza’s, overigens voor een heel schappelijke prijs (14,50 – 16 euro), zijn hier een ware Italiaanse belevenis. Op naar Pingjum!

Pizzeria Pingjum
Grote Buren 9
8749 GC Pingjum
Tel: 0517 789164
www.pizzeria-pingjum.nl

2. Bastacosi (Utrecht)

Ook dit jaar staan ze in onze lijst en nog wat plekjes hoger ook! Ze maken bij Bastacosi houtoven pizza’s in Romeinse stijl, met dagelijks vers gemaakt deeg. De maximaal tien verschillende pizza’s op de kaart, willen ze bij hier vooral erg goed maken. En dat lukt ze zeker! Bij Bastacosi kun je op drie locaties terecht voor een ontzettend goede, echte Italiaanse pizza.

Afhalen en bezorgen is mogelijk. En het afhuren van een van de locaties kan ook. Ideaal voor een feestje!

Bastacosi, Utrecht
Biltstraat 33 / Jan van Scorelstraat 28 / Vleutenseweg 388
Restaurant/Afhalen/Bezorgen (niet in de lente & zomer)
www.bastacosi.nl

3. O’Pazzo (Rotterdam)

De enige pizzeria in deze lijst die er ieder jaar heeft ingestaan! Dit jaar op nummer drie en dat is een felicitatie waard voor O’Pazzo in de binnenstad van Rotterdam. Het is een gezellig restaurant met een unieke inrichting, waar je echt fantastische pizza’s volgens Napolitaans recept kunt eten. Zelf zijn we nogal fan van pizza Calzone Ripieno (17,75 euro), een dubbelgevouwen pizza met salami, artisjok en ham. Smullen geblazen.

De trots van de zaak en het oogstrelend middelpunt van de keuken is de prachtige houtoven in de vorm van een octopus, waar al die overheerlijke pizza’s in worden gebakken. De prijzen zijn redelijk, van kleine formaten vanaf 8 euro, tot rond de twintig euro voor groot formaat speciale pizza.

O’Pazzo
Mariniersweg 90
3011 NV Rotterdam
Tel: 010-2827107
Restaurant, ook bezorging
www.opazzo.nl

4. La Piccola Italia (Middelburg)

Een restaurant met een mooie historie, daar zijn we wel gevoelig voor. Natuurlijk helemaal als het eten dan ook nog eens geweldig smaakt. Daarom nieuw op de lijst: La Piccola Italia in Middelburg. De Siciliaanse vader van eigenaresse Lina Tidili ontmoette eind jaren zestig zijn liefde in Nederland, en bleef. Hij opende ‘La Piccola Italia’ in Leiden.

Twintig jaar later trad Lina in haar vaders voetsporen. Ze opende in het Zeeuwse Middelburg een ristorante-pizzeria onder dezelfde naam en met dezelfde passie voor verse Italiaanse ingrediënten.

La Piccola Italia
Damplein 46
4331 GD Middelburg
Tel:  118 67 47 80

www.lapiccolaitalia.nl

5. La Perla (Amsterdam)

We kregen ontzettend veel reacties over La Perla in Amsterdam. ‘Waarom staat die niet in jullie lijst?’, was de meest gestelde vraag. Nou, inderdaad, deze fantastische pizzeria had er al eerder in gemogen. Verreweg de beste pizza’s van Amsterdam.

Je kunt je pizza ter plekke opeten of afhalen, maar aan bezorgen of telefonisch bestellen doen ze hier niet. ‘Onze pizza is op z’n best als je hem nét uit de oven eet’, zeggen ze. De ‘Prosciutto San Daniele’ met buffelmozzaralla, San Daniele ham, rucola en parmezaanse kaas is onze favoriet, voor 16,50 euro.

La Perla
Tweede Tuindwarsstraat 53
1015 RZ Amsterdam
Tel: 020-6248828
www.pizzaperla.nl

Natuurlijk konden we niet elke pizzeria, die ons land rijk is, bezoeken. Dus heb jij ergens een fantastische pizza geproefd, die absoluut op de lijst moet? Laat het ons weten!