De vijf beste pizzeria’s van Nederland

Wij houden van pizza! Maar dan wel van hele goede, Italiaanse pizza. En die krijg je niet vaak bij grote ketens of smoezelige bezorg-toko’s. Wij willen een pizza gemaakt van het beste deeg en belegd met de lekkerste, verse producten. Daarom zochten en proefden we erop los en kwamen we tot deze lijst van beste pizzeria’s van Nederland. Buon appetito!

1. Bocca Lupo (Maastricht)

Waar je de lekkerste pizza van Nederland kunt eten? In Maastricht! Onze winnaar is pizzeria Bocca Lupo, midden in het centrum, aan het Vrijthof. Ze concentreren zich hier helemaal op pizza’s, dus verwacht geen kaart vol pasta’s en vleesgerechten (behalve heerlijke tagliata, dun gesneden biefstuk). Die focus op pizza’s is een perfecte keuze, want ze doen hier gewoon waar ze heel goed in zijn!

Ze zijn trouwens zeker niet de goedkoopste, maar wij betalen graag een paar euro meer voor deze topkwaliteit! Als je zin hebt in een experimentje, hebben ze los van de kaart altijd wat bijzondere pizza’s op een bord staan. Onze favoriet die wél standaard op het menu staat: de ‘pizza fritta con fichi e prosciutto’. Een gefrituurde pizza (!) met vijgen, parmaham en ricotta. Op naar Maastricht!

Pizzeria Bocca Lupo
Vrijthof 34
6212 LE Maastricht
Tel: 043 737 0079
www.bocca-lupo.nl

2. O’Pazzo (Rotterdam)

De enige pizzeria in deze lijst die er ieder jaar heeft ingestaan! Dit jaar op nummer twee en dat is een felicitatie waard voor O’Pazzo in de binnenstad van Rotterdam. Het is een gezellig restaurant met een unieke inrichting, waar je echt fantastische pizza’s kunt eten. Zelf zijn we nogal fan van pizza Calzone Ripieno (12,95), een dubbelgebouwen pizza met salami, artisjok, parmaham en parmezaanse kaas. Smullen geblazen.

De trots van de zaak en het oogstrelend middelpunt van de keuken is de prachtige houtoven in de vorm van een octopus, waar al die overheerlijke pizza’s in worden gebakken. De prijzen zijn zeer redelijk, van iets meer dan een tientje voor een eenvoudige pizza, tot bijna 19 euro voor een specialiteit.

O’Pazzo
Mariniersweg 90
3011 NV Rotterdam
Tel: 010-2827107
Restaurant, geen bezorging
www.opazzo.nl

3. La Perla (Amsterdam)

Na de publicatie van onze lijst van vorig jaar, kregen we ontzettend veel reacties over La Perla in Amsterdam. ‘Waarom staat die niet in jullie lijst’, was de meest gestelde vraag. Nou, we zijn er geweest. En inderdaad, deze fantastische pizzeria had er al eerder in gemogen. Verreweg de beste pizza’s van Amsterdam.

Je kunt je pizza ter plekke opeten of afhalen, maar aan bezorgen of telefonisch bestellen doen ze hier niet. ‘Onze pizza is op z’n best als je hem nét uit de oven eet’, zeggen ze. De ‘Prosciutto San Daniele’ met buffelmozzaralla, San Daniele ham, rucola en parmezaanse kaas is onze favoriet, voor 14 euro!

La Perla
Tweede Tuindwarsstraat 53
1015 RZ Amsterdam
Tel: 020-6248828
www.pizzaperla.nl

4. Bastacosi (Utrecht)

Ook dit jaar staan ze in onze lijst en nog een plekje hoger ook! Ze zetten hier maximaal vijftien verschillende pizza’s op de kaart. Want de pizza’s díe ze maken, willen ze vooral erg goed maken. En dat lukt ze zeker! Bij Bastacosi kun je op twee locaties terecht voor een ontzettend goede, echte Italiaanse pizza.

Afhalen is mogelijk, maar aan bestellingen en reserveringen doen ze niet bij Bastacosi. Wat ze wel hebben is een mobiele houtoven. Daarmee bakken ze heerlijke pizza’s op locatie. Ideaal voor een feestje!

Bastacosi, Utrecht
Biltstraat 33 / Jan van Scorelstraat 28
Restaurant/Afhalen
www.bastacosi.nl

5. Pizzeria Back to Basics (Haarlem)

Gewoon een berichtje in onze mailbox: ‘Ga eens proeven bij Back to Basics in Haarlem’. En dat was een goed idee, want Back to Basics is nieuw binnen in onze pizzalijst. Ze bakken hier volgens traditioneel Napolitaans recept, met alleen biologische ingrediënten. Het deeg wordt -zoals het hoort- niet kant en klaar besteld, maar in eigen huis gemaakt.

De pizzeria wordt gerund door India Donisi en haar vader, pizzabakker Francesco. In het verleden won hij veel prijzen met z’n pizza’s. En dat proef je. De pizza Miccia met Panceta bijvoorbeeld is een echte aanrader. Dus: als je pizza gaat eten in Haarlem, zit je hier helemaal goed.

Pizzeria Back to Basics
Zijlstraat 35
2011 TK Haarlem
Tel: 0232025125
www.pizzeriabacktobasics.nl

Natuurlijk konden we niet elke pizzeria, die ons land rijk is, bezoeken. Dus heb jij ergens een fantastische pizza geproefd, die absoluut op de lijst moet? Laat het ons weten!