De vijf beste alternatieve stedentrips in Europa

Geen zin in om wéér naar Parijs, Londen of Barcelona te gaan? Tijd voor een mooie lijst met alternatieven. Dit is onze top vijf van prachtige steden, waar je voor een stedentrip niet snel aan zou denken. Maar die je absoluut gezien moet hebben! Bovendien vlieg je er vaak met een betaalbaar ticket naartoe en is het leven er meestal een stuk goedkoper dan in de bekende grote (hoofd)steden.

1. Bordeaux (Frankrijk)

Al bijna tien jaar staat de complete binnenstad van Bordeaux op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. En dat is zeer terecht, je loopt er eigenlijk door een enorm openluchtmuseum. Gaat het je duizelen van al die mooie gebouwen? Dan schiet je een willekeurig straatje in en je vindt gegarandeerd een heerlijk plein met een gezellig terras om even rustig te ontspannen.

Bordeaux is stad die gegarandeerd goed voelt. Een heerlijke stad om rond te dwalen. Er valt zoveel te zien, te shoppen en te eten en drinken dat een twee- of driedaagse stedentrip eigenlijk niet lang genoeg is. Wij gaan dan ook zeker nog eens terug om alles wat we gemist hebben alsnog te bekijken.

Gouden tip: Je kan Bordeaux niet verlaten, zonder een bezoek aan de beroemde fonteinen. Ten eerste de Girondins-fontein op de Place de Quinconces. Onderdeel van een prachtig monument. En een paar 100 meter verderop vind je de unieke Miroir d’Eau. Een ‘waterspiegel’ van 3450 vierkante meter, volgens de stad zelf de grootste ter wereld in zijn soort. Het water dat er soms omhoog spuit zorgt voor veel vertier voor jong en oud.

Klik hier om een hotelkamer te boeken in Bordeaux voor de beste prijs!

2. Verona (Italië)

Florence, Venetië, Rome, Milaan; er valt uit zoveel prachtige steden te kiezen in Italië, maar wij willen je graag voorstellen aan het heerlijke Verona. Vlakbij het Gardameer en perfect bereikbaar met een eigen vliegveld waar veel betaalbare maatschappijen op vliegen. Verona is een relaxte stad, met als prachtig middelpunt de antieke Arena Di Verona, een prachtige bewaard gebleven amfitheater van bijna 2000 jaar oud.

In die Arena kun je in het zomerseizoen de meest mooiste opera’s zien. Inclusief Romeo en Julia, want: Verona is ook de stad van Romeo & Julia. Je kunt er onder meer naar het balkon van Julia en het huis van Romeo. Heel romantisch allemaal, maar we verklappen het vast, het is allemaal verzonnen. Ten eerste is het een verzonnen verhaal van William Shakespeare en ten tweede speelde het zich in een andere stad af. Desalniettemin trekt Verona er ieder jaar erg veel toeristen mee.

Gouden tip: De Italianen zelf gaan voor een avondje uit naar Café La Tradision aan de Via Oberdan 6. Wil je drinken wat zij drinken? Neem dan een Aperol Spritz, een mix van spuitwater, Aperol en Prosecco. En het hoogtepunt: naast de bar staan een enorme parmaham en een Parmezaanse kaas waar je heerlijke schalen versgesneden plakken en stukken van kunt bestellen. Het ware Italiaanse genieten!

Klik hier om een hotelkamer te boeken in Verona voor de beste prijs!

3. Granada (Spanje)

Er is één bezienswaardigheid van wereldfaam die je niet mag missen in Granada. Het Alhambra is in 1984 door UNESCO als werelderfgoed aangewezen. Het adembenemende complex, gebouwd in verfijnde Islamitische stijl, bestaat uit het paleis, een kasteel en de citadel van de Nasrid Sultans in de dertiende en veertiende eeuw.

Maar let op, UNESCO stelt strenge eisen aan werelderfgoed. Dat betekent dat maar een beperkt aantal bezoekers per dag naar binnen mag.

Gouden tip: de rest van de stad is ook zeer de moeite waard. Met name Albaicín, de oude Arabische wijk is fantastisch. Een doolhof van smalle straatjes en pleintjes met witgekalkte huizen. En het barst er van de leuke winkels.

Klik hier om een hotelkamer te boeken in Granada voor de beste prijs!

4. Palma de Mallorca (Spanje)

Dat je voor een zonvakantie goed zit in Mallorca, dat wist je waarschijnlijk. Al is het gehalte Duitse toeristen er wel erg groot. Maar ook voor een stedentrip zit je er goed. We bevelen je graag de hoofdstad van het eiland aan, het schitterende Palma de Mallorca.

Een bruisende stad met vele kleine straatjes en steegjes, heerlijke terrassen, fijne winkels. De oude stad is gesticht door de Romeinen en heeft veel bezienswaardigheden. Palma wordt vaak ‘Klein Barcelona’ genoemd. En niet voor niets, Gaudi ontwierp mee aan de grote kathedraal en er is, net als bij de grote broer, een Rambla.

Gouden tip: Zin in een heerlijke stranddag? Pak de bus vanuit de haven richting de westkant van de stad en stap (na een minuut of twintig) uit bij Cala Comtessa. Een heerlijk beschut strandje, met leuke barretjes en fantastisch zwemwater.

Klik hier om een hotelkamer te boeken in Palma voor de beste prijs!

5. Brighton (Engeland)

Brighton is één van de bekendste en grootste badplaatsen van Engeland. Voor strand zit je er dus goed, al is algemeen bekend dat de zon er niet heel vaak schijnt. Maar dan hoef je je in deze relaxte stad zeker niet te vervelen. Brighton is nog niet overgenomen door de grote winkelketens, je vindt ze er wel, maar de kleine, unieke winkeltjes voeren hier nog de boventoon.

Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan het Royal Pavillion, gebouwd en verbouwd door zoveel verschillende eigenaren, dat er bizar veel bouwstijlen in het complex zijn verenigd. En de Brighton Pier is ook de moeite waard. Die lijkt een beetje op de Scheveningse pier, maar dan mooier.

Gouden tip: Brighton is altijd een muziekstad geweest. Zo komen onder meer Passenger, Right Said Fred, The Kooks en Fatboy Slim er vandaan. In mei vindt ieder jaar het driedaagse indie-festival The Great Escape plaats. Honderden muzikanten spelen dan op 35 locaties in de stad.

Klik hier om een hotelkamer te boeken in Brighton voor de beste prijs!

Ken je zelf een stad die zeker niet mag ontbreken in onze lijst? Stuur een mail!

(Bron foto’s: Bordeaux Tourisme, Visit Brighton, Ajuntament de Palma, Visit Granada, Turismo Verona)