De vijf beste stedentrips in eigen land

Uitgaan, cultuur, architectuur, of romantiek. Heb je zin in een fantastische stedentrip? Dan hoef je echt de grens niet over. Nederland barst van de prachtige steden. En dan hebben we het nu eens niet over Amsterdam, Den Haag, Utrecht of Rotterdam. Nee, er is natuurlijk veel meer. Dit zijn onze favoriete, alternatieve stedentrips in eigen land!

1. Middelburg

In de VOC-tijd was Middelburg, na Amsterdam, de belangrijkste stad van Nederland. Schepen vertrokken er naar Azië om handel te drijven in specerijen, textiel en porselein. Het centrum van de Zeeuwse hoofdstad Middelburg barst nog steeds van de verwijzingen naar die tijd. Authentieke panden, intieme pleintjes, hotels in prachtige oude gebouwen en gezellige straatjes. Kortom: het is een genot om door het centrum van Middelburg te wandelen.

Met prima horecagelegenheden en een fantastisch winkelaanbod, is Middelburg wat ons betreft een meer dan terechte nummer één. Sla ook zeker een bezoek aan de abdij van de stad (gebouwd in 1100) niet over. Het prachtige complex is inmiddels niet meer in gebruik als abdij, maar de rondleiding door de crypte, de kerken en de eeuwenoude kloostergangen maken dit een niet te missen activiteit.

Boek een hotelkamer in Middelburg voor de beste prijs!

2. Deventer

Wij houden van oude steden. En dan zit je in Deventer helemaal goed. Het is één van de oudste steden van Nederland, waar ontzettend veel prachtige monumenten bewaard zijn gebleven. Bovendien zijn de meeste van die monumenten de afgelopen dertig jaar op een prachtige manier gerestaureerd. De stad heeft een hele fijne Bourgondische sfeer, waarschijnlijk door de unieke ligging aan de IJssel, vooral op zonnige zomerdagen is het aan de rivier heerlijk toeven.

We hoeven het de echte boekenliefhebbers waarschijnlijk niet te vertellen, maar Deventer is voor hen één keer per jaar the-place-to-be. Dan wordt in de binnenstad de grootste boekenmarkt van Europa georganiseerd. In 2016 vindt dit bijzondere evenement plaats op 7 augustus. Maar ook de rest van het jaar zit je in deze fijne, sfeervolle stad, helemaal goed.

Boek een hotelkamer in Deventer voor de beste prijs!

3. Leeuwarden

De hoofdstad van Friesland is wat ons betreft ook meteen de fijnste stad van die provincie. En voor een stedentrip zeker één van de fijnste van het land. Leeuwarden is een sfeervolle, groene winkelstad, met honderden monumenten en prachtige musea. Natuurlijk is Leeuwarden ook de traditionele start- en finishplaats van de Elfstedentocht, laten we hopen dat die de komende jaren nog eens georganiseerd kan worden.

Een leuke, sportieve tip: beklim de zestiende-eeuwse scheve toren, de Oldehove. Als je de top van deze ‘Leeuwarder toren van Pisa’ bereikt, heb je een prachtig uitzicht over de binnenstad. Liever met de lift? In Leeuwarden is dus meer dan genoeg te doen! En dat blijft nog wel even zo. Leeuwarden is uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. Dat betekent dat er in dat jaar ontzettend veel extra activiteiten op het programma staan.

Boek een hotelkamer in Leeuwarden voor de beste prijs!

4. ’s Hertogenbosch

Voordat we deze top vijf gingen maken, wisten we het eigenlijk al. Den Bosch hoort erin. En helemaal in dit Jheronimus Bosch-jaar, met tientallen evenementen rond deze beroemde schilder, is de Brabantse stad een bezoek meer dan waard. Den Bosch heeft een bruisend centrum met heel veel leuke kroegen, heerlijke restaurants en erg leuke winkels. Veel van die zaken zijn bovendien zeven dagen per week geopend.

En ja, natuurlijk is Den Bosch veel meer dan de Bossche bol, maar we willen je deze lekkernij natuurlijk niet onthouden. Ze zijn op veel plekken te krijgen, maar als het aan ons ligt haal je bij banketbakkerij Jan de Groot aan de Stationsweg toch echt de allerlekkerste. En: ze hebben hier zelfs speciale ‘Bossche bol-parkeerplekken’. Onze stelling: zonder zo’n bol te hebben geproefd mag je ’s Hertogenbosch niet verlaten.

Boek een hotelkamer in Den Bosch voor de beste prijs!

5. Haarlem

De Haarlemmers zeggen het graag en het is ook gewoon zo: niet Amsterdam, maar Haarlem is de hoofdstad van Noord-Holland. Haarlem heeft dan ook de allure van een hoofdstad, maar daarnaast de gemoedelijkheid en sfeer van een provinciestad. Een perfecte combinatie, vinden we. Wil je trouwens van tevoren even kijken of het een beetje terrasweer is? Check dan eerst de webcam op de Grote Markt.

Net als bijvoorbeeld Alkmaar, ligt Haarlem vlak aan de kust. En dat geeft de Haarlemmers iets wat maar weinig Nederlanders hebben. Je kunt vanuit de stad binnen een halfuur op het strand zijn. Een belangrijke reden om hier nooit meer weg te willen. Ook erg de moeite waard trouwens om deze mooie fietstocht met een OV-fiets vanaf station Haarlem te maken.

Boek een hotelkamer in Haarlem voor de beste prijs!

Is er een stad die in deze top vijf absoluut niet mag ontbreken? Laat het ons weten(Bron foto’s: VVV)